Hoe zeker weet jij dat jouw back-up écht doet wat je verwacht?

Een nieuw verdrag tussen EU en de VS moet datastromen tussen beide continenten vergemakkelijken. Dat gaat alleen niet zonder slag of stoot, want het voorgestelde Data Privacy Framework (DPF) verdrag veroorzaakt zorgen bij experts. Zij zijn van mening dat het verdrag onvoldoende bescherming biedt voor persoonsgegevens van EU-burgers. Deze informatie was medio maart te lezen in het FD.  

Staat jouw datacenter voor back-up in Europa?

Vanuit DataRely kunnen we ons levendig voorstellen dat er zorgen zijn omtrent persoonsgegevens van EU-burgers. Niet voor niets richten we ons specifiek op het beschermen ervan. Zo werkt het Acronis-platform, dat we vanuit DataRely inzetten en onder meer bestemd is voor back-up en disaster recovery, heel bewust vanuit een eigen datacenter van Acronis. Wereldwijd beschikken zij over maar liefst 52 datacenters, waarvan wij het datacenter in Frankfurt gebruiken. Zo weten onze klanten dus enerzijds precies waar onze data staat en ze zijn verzekerd van stalling van hun data in Europa. 

Splits je back-up van je data (maar dan echt) 

Wat verder nog goed is om je realiseren, is dat je idealiter je data en je back-up en disaster recovery oplossing, niet bij dezelfde aanbieder onder wilt brengen. Wanneer je beseft dat het gros van de bedrijven in Nederland met Microsoft werkt, dan is het dus zaak om voor je data niet op deze zelfde plek te vertrouwen als het mis gaat. Want stél dat er succesvol een hackaanval plaatsvindt op het Microsoft-systeem of er wordt malware geïnstalleerd: hoe verloopt het dan met je data? Wanneer alles met elkaar synchroniseert, dan heb je binnen enkele seconden te maken met data die volledig geïnfecteerd zijn. Daarnaast kan het zo ver komen dat de cybercrimineel over je Microsoft- wachtwoord beschikt. In de praktijk betekent dit dat de data nog wel beschikbaar zijn, maar dat je er als eindgebruiker niet meer bij kunt. Wanneer je back-up en disaster recovery-oplossing dan ook bij Microsoft is ondergebracht, dan wordt het knap lastig om je bedrijf draaiend te houden. Heb je weleens berekend wat het kost als collega’s een ochtend lang hun werk niet kunnen doen? Laat staan een hele dag of meer… 

Je data in Microsoft en daar óók je back-up? Nee, toch!  

Dat inzicht maakt DataRely in combinatie met Acronis uniek, omdat de meeste vendoren landen op het Azure-platform. Van Microsoft dus. Door die bewuste splitsing van vendoren bestaat dit potentiële probleem niet voor onze klanten. Bovendien beschikken zij via het Acronis-platform over hun eigen tenant (omgeving) waar hun specifieke data zijn opgeslagen. Veilig, betrouwbaar en áltijd benaderbaar. 

Het is, zeker in deze tijd waarin cyberaanvallen niet alleen aan de orde van de dag zijn, maar ook steeds geavanceerder worden, nog altijd 100% aan te raden om bedrijfsdata op te slaan. Je kunt immers niet anders. Maar zorg er dan wél voor dat het op een veilige, separate server in Europa staat.  

Data Reliability Scan: serieus met cyberprotectie aan de slag

Het gaat overigens niet alleen over het veilig opslaan van data, maar ook over het veilig houden en beschikbaar maken daarvan. Dit doe je onder andere door er als het ware een virtuele schil overheen te liggen. Een samenwerking begint niet voor niets vaak met inzet van onze Data Reliability Scan, waarbij we kijken naar wáár de data van een bedrijf overal staan. In het geval van onze klanten is dat meestal bij Microsoft. Maar binnen Microsoft is er een Teams-omgeving, maar ook SharePoint en Outlook. Op al die plaatsen kan data staan. Dat wil je weten als klant. En ook wie er vanuit welke hoedanigheid bij kan. En wie kan er eigenlijk delen? En waarheen dan? Welke collega’s hebben de autorisatie om een Teams-site aan te maken? Kloppen deze toegekende verantwoordelijkheden nog? Het zijn zomaar wat vragen waarvan je de antwoorden helder wilt hebben als je serieus met cyberprotectie van je onderneming of organisatie aan de slag wilt. Termen als dataclassificatie en data governance horen hier helemaal bij. Net als back-up, security en governance, die, niet geheel toevallig, de 3 pijlers zijn die we, dag in, dag uit, als basis gebruiken voor ons werk.  

Meer weten of (digitaal) koffie doen? We zijn er voor je.  

Bron: FD  

Heb je vragen? Neem contact op

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
Hoe kunnen we je helpen?