Hierom wil jij precies weten wat social engineering is

Social engineering: ook jij hebt deze term vast al eens voorbij zien komen in de afgelopen maanden. Maar weet je precies wat het is?

De sluipende dreiging: social engineering serieus gevaar voor bedrijven

‘In de moderne wereld van informatietechnologie zijn bedrijven voortdurend op hun hoede voor cyberaanvallen, zoals malware, phishing en ransomware. Deze digitale bedreigingen zijn wijdverspreid en staan hoog op de agenda van cybersecurityprofessionals. Alleen, er is een nóg sluipender gevaar dat bedrijven kan treffen en waarvan de impact nog vaak wordt onderschat: social engineering.’ Dat zegt Floris van Miert, oprichter en mede-eigenaar van DataRely. ‘Ik doel op een vorm van aanval waarbij cybercriminelen gebruikmaken van menselijke zwakheden en psychologische manipulatie om toegang te krijgen tot gevoelige informatie en systemen.’

Vanwege de actualiteit en het prangende karakter ervan, gaan we in dit artikel dieper in op wat social engineering is. En uiteraard op waaróm het zo gevaarlijk is voor bedrijven.

Social Engineering: dit is het in gewoon Nederlands

Social engineering is een techniek die draait om het misleiden van mensen om vertrouwelijke informatie te verkrijgen, zoals wachtwoorden, bankgegevens, of bedrijfsgeheimen. Deze aanvallen zijn vaak gebaseerd op psychologische manipulatie en de zwakheden van menselijk gedrag. Social engineers kunnen zich voordoen als iemand anders, zoals een collega, een IT-ondersteuningsmedewerker of zelfs een vriend, om hun slachtoffers te overtuigen om informatie vrij te geven of acties uit te voeren die hen toegang geven tot gevoelige gegevens.

Waarom is social engineering gevaarlijk voor bedrijven?

1. Sociaal engineering speelt in op menselijke zwakheden

Het menselijke element is de zwakste schakel in elke beveiligingsketen. Social engineers spelen in op emoties zoals angst, nieuwsgierigheid en vertrouwen om hun doelen te bereiken. Ze kunnen slachtoffers onder druk zetten of de illusie van urgentie creëren, waardoor mensen sneller geneigd zijn te handelen zonder na te denken.

2. Toegang tot gevoelige informatie vormt enorm risico

Als social engineers erin slagen om vertrouwelijke informatie te verkrijgen, kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten. Dit kan leiden tot datalekken, financiële verliezen en reputatieschade voor bedrijven.

3. Social engineering valt op meerdere fronten aan

Social engineers kunnen verschillende methoden gebruiken, zoals phishing-e-mails, telefoongesprekken en zelfs persoonlijke ontmoetingen, om hun doelen te bereiken. Dit maakt het voor bedrijven moeilijk om zich volledig te beschermen, omdat de aanval vanuit verschillende hoeken kan komen.

4. Sociaal engineers targeten heel gericht medewerkers

Social engineers richten zich vaak op medewerkers van een organisatie, met name degenen met toegang tot gevoelige informatie. Deze medewerkers kunnen zich niet altijd bewust zijn van de risico’s van social engineering en kunnen onbedoeld informatie vrijgeven.

5. Social engineers zijn vaak zéér geloofwaardig

Social engineers zijn vaak zeer bedreven in het creëren van geloofwaardige scenario’s. Ze kunnen bijvoorbeeld de naam van de CEO gebruiken om een medewerker te overtuigen om geld over te maken. Deze geloofwaardigheid maakt het moeilijk voor mensen om de oplichting te doorzien.

Een praktijkvoorbeeld

Floris licht toe: ‘Ik geef een voorbeeld: we sturen tientallen mailtjes op een dag. En je gaat ervanuit dat degene met wie je denkt te mailen ook écht degene is met wie je mailt. Wij zien situaties voorbijkomen waarbij een hacker zich onzichtbaar heeft genesteld tussen de twee mailende partijen. Als een luis in de pels, zoals we in ons vorige blog hebben beschreven. De hacker doet niets, behalve meelezen. Tót de vakantie aanbreekt en er een factuur voorbijkomt. In de tone-of-voice van één van de partijen vraagt de hacker aan de andere partij om het factuurbedrag over te maken naar een ander bankrekeningnummer dan men dat gewend is. Je begrijpt het: de kans dat het factuurbedrag naar de verkeerde rekening, namelijk de rekening van de hackende organisatie gaat, is bijzonder groot. Dát is social engineering: inbreken, kijken, afwachten en toeslaan op het juiste moment.’

Zó kun jij jouw bedrijf beschermen tegen social engineering

Het moge duidelijk zijn: het is van cruciaal belang dat bedrijven proactieve maatregelen nemen om zichzelf te beschermen tegen social engineering-aanvallen, denk aan:

Bewustwordingstraining: medewerkers moeten worden getraind om de tekenen van social engineering te herkennen en zich bewust te zijn van de risico’s. Dit kan onder meer phishing-simulatietests en workshops over cybersecuritybewustwording omvatten.

Beleid en procedures: bedrijven moeten strikte beleidsregels en procedures implementeren voor het vrijgeven van vertrouwelijke informatie. Medewerkers moeten weten aan welke richtlijnen ze zich moeten houden bij het omgaan met gevoelige gegevens.

Verificatie van identiteit: medewerkers moeten altijd de identiteit van mensen verifiëren voordat ze vertrouwelijke informatie delen of acties ondernemen op basis van verzoeken.

Beveiligingstechnologieën: geavanceerde beveiligingstechnologieën, zoals e-mailfiltering en authenticatie, kunnen helpen bij het identificeren en blokkeren van verdachte activiteiten.

Incidentresponsplan: bedrijven moeten een incidentresponsplan hebben om snel te kunnen reageren op social engineering-aanvallen en de schade te beperken.

Samengevat: neem de menselijke factor serieus en onderneem actie

Social engineering is een verraderlijke bedreiging voor bedrijven omdat het zich richt op menselijke zwakheden en psychologische manipulatie gebruikt om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Het is van vitaal belang dat bedrijven bewustwordingstrainingen bieden, strikte beleidsregels implementeren en geavanceerde beveiligingstechnologieën gebruiken om zichzelf te beschermen tegen deze dreiging.

Goede ervaringen met de Data Reliability Scan

Alleen door de menselijke factor serieus te nemen en voorbereid te zijn, kunnen bedrijven hun verdediging tegen social engineering versterken en zichzelf beschermen tegen ernstige schade. Vanuit DataRely hebben we zeer goede ervaringen met de Data Reliability Scan die inzicht geeft in de gezondheid van jullie bedrijfsdata. Denk aan zaken als e-mailsecurity, het dichten van kwetsbaarheden, het aanpakken van data governance en meer.

Wat te doen?

Nodig één van onze specialisten (kosteloos!) uit zodat we onze ervaringen kunnen delen. Je beslist uiteindelijk zelf wat je wel en niet aanpakt, maar dan weet je in elk geval waar je ja of nee tegen zegt. Kennis is macht. En dat geldt zeker in dit geval. Ben jij slimmer dan de social engineer die jullie aan gaat vallen?

Bron: Techzine

Heb je vragen? Neem contact op

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
Hoe kunnen we je helpen?