‘Niet de hele tenant, maar precies wat we nodig hadden’, Constant Govaard, ICT-manager RBOB De Kempen

‘Op zich biedt Office 365 ook een back-up en dat sluit mooi aan bij onze visie om alles in de cloud onder te brengen. Maar ik was mening dat we nog een extra externe back-up nodig hadden en toen kwam al snel DataRely in beeld.’ Dat zegt Constant Govaard, ICT-manager bij stichting De Kempen, een organisatie voor openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs (kortweg: RBOB De Kempen). Ruimte, groei en vertrouwen voor het beste onderwijs en de beste opvang op elke locatie, dát is de integrale koers die deze stichting vaart. Met kernwaarden als groei, inclusief, ontdekken, betrokken en plezier zetten ze in op gelijke kansen voor ieder kind, talentontwikkeling, samenwerking en verbinding, vertrouwen en vakmanschap en duurzaam en toekomstgerichtheid.

De juiste manier van benaderen

‘Ik weet nog dat het bedrijf me opviel omdat ze telefonisch contact met me opnamen. En dat precies op het juiste moment. Doorgaans krijg ik nogal wat berichten via LinkedIn, maar daar reageer ik nauwelijks op. Ik vind die manier van benaderen te gemakkelijk’, vervolgt Constant. ‘Het klikte goed en dat was de eerste stap. Vervolgens is er een testomgeving ingericht en ook dat was heel prettig. Want op die manier kon ik een aantal weken bekijken of de oplossing vanuit DataRely passend zou zijn bij onze behoefte. Daarnaast was het heel fijn dat je niet de hele tenant hoefde af te nemen, wat in veel gevallen wel zo is. Omdat bij onze stichting niet alle data van iedereen bewaard hoeft te worden is voor ons een deeloplossing voldoende. En dat kon via het Acronis-platform. Wanneer mensen bij ons weggaan gaan we ervanuit dat ze belangrijke data overdragen waardoor we niet alles bewaren maar de accounts kunnen verwijderen. Kortom, ik wilde alleen van het gedeelte dat bovenschools en overkoepelend was een back-up hebben.’

Over DataRely en cybersecurity

‘Verder is DataRely op dit moment nog bezig met het onderzoeken van onze security-omgeving. Die is al goed, maar kan áltijd beter. We laten DataRely, as we speak, een datascan uitvoeren. Een andere partij voert een netwerkscan uit. We kiezen bewust enerzijds voor een datascan gericht op functionaliteit (waarin je kijkt naar wie er bij welke data kan) en anderzijds een netwerkscan, meer gericht op techniek. Op basis vanuit deze beide scans gaan we kijken naar wat de volgende stappen zijn, op zowel technisch als functioneel vlak.’

‘Wij gebruiken het Acronis platform voor de back-up van onze Microsoft 365-omgeving. Je zou het de back-up van de back-up kunnen noemen.’

Constant Govaard, ICT-manager RBOB De Kempen

DataRely: proactief en prettig in de communicatie

Constant vervolgt: ‘Wanneer ik de samenwerking in drie woorden zou moeten beschrijven dan komen als vanzelf termen als ‘een prettig gevoel’, ‘niet te opdringerig’ en ‘proactief informerend’ in me op. Het zit hem in Floris’ manier van communiceren en meedenken, die goed aansluit bij hoe ik graag behandeld wil worden. En dat hij tussentijds informeert hoe de zaken ervoor staan en of hij nog ergens mee kan helpen, bijvoorbeeld door even mee te kijken, dat waardeer ik in het bijzonder.’

Acronis: precies de back-up die bij je past

‘Aan anderen, zoals gemeentes, zorginstellingen of bedrijven, raad ik aan om goed na te denken over waar je wel of niet een back-up van wil hebben. Want dat bepaalt ook gedeeltelijk je oplossing. Zelf ben ik best lang op zoek geweest omdat ik, juist omdat we niet van alles een back-up wilden hebben, kritisch was over de kosten en de hoeveelheid licenties. Dan ontstond de situatie dat ik weinig betaalde, maar ook heel beperkt was in schijfruimte. Of ik betaalde een immens bedrag omdat ik voor al onze bijna 450 gebruikers een licentie af moest nemen terwijl dat niet nodig was. Bij het Acronis-platform, dat ik via DataRely heb ingeregeld, heb ik ervoor kunnen kiezen om een back-up te maken van alleen dat wat we nodig hebben. En in de praktijk gaat dat over zo’n 135 gebruikers. Het wel of niet maken van een back-up, hebben we dan weer gekoppeld aan onze SharePoint-omgevingen. Die basis, die eerder met behulp van een externe partij is opgesteld, blijkt nog altijd heel zinvol. Zeker in een tijd waarin er zóveel data is, vind ik het zinvol om kritisch te kijken naar wat je wel of juist niet wilt bewaren. En daarnaast, maar dat is heel logisch, kún je anno nu niet anders dan bezig zijn met cybersecurity. Niet alleen vanuit je technisch georiënteerde rol als IT-manager, maar zeker ook vanuit de menselijke kant waarin je de mensen in je organisatie meeneemt zodat zij niet per ongeluk tóch op dat ene linkje klikken omdat het er zo interessant uitziet’, besluit Constant.

Heb je onze andere nieuwsberichten al gezien? Je vindt ze in onze kennisbank.

Ook écht aan de slag met back-up en security?

Stuur ons dan een bericht. Heb je andere vragen of opmerkingen? Ook dan ben je van harte welkom. Bel met 085 006 303 6 of mail naar info@datarely.nl

Heb je vragen? Neem contact op

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
Hoe kunnen we je helpen?