Nu de zomervakantie voor de meeste mensen weer voorbij is, zie je dat ons vermoeden helaas weer waarheid is geworden. Niet voor niets komt het fenomeen óók dit jaar weer bijna dagelijks in het nieuws voorbij. Waar we het over hebben? Over de succesvolle hackaanvallen die in de afgelopen vakantieperiode veelvuldig zijn uitgevoerd.
De jaarlijkse trend: scherpte weg, hacker binnen
Het is, onder ingewijden, een bekend verschijnsel: mensen zijn met vakantie, er wordt minder gewerkt maar direct juist vaker ingelogd vanaf onbeveiligde wifiverbindingen op vakantieadressen. En de cybercrimineel? Die slaat zijn slag. En terwijl iedereen weer fris en gefocust aan de slag gaat, kijkt de hacker ongemerkt mee. Als de onzichtbare, ongewenste luis in de pels. Hoe hij binnen kwam? Via gedeelde mappen die niet voldoende beveiligd waren. Of op een andere manier vanuit de Microsoft 365-omgeving. En dan is er natuurlijk altijd nog het fenomeen phishing, waarbij kwaadwillenden, veelal via e-mails, relatief eenvoudig in staat zijn om bij grote hoeveelheden (privacygevoelige) data te komen nu wij tijdens de vakantie minder alert lijken te zijn.
Zelfs grote IT-bedrijven worden gehackt
Zeer recent kwam een grote internationale IT-speler nog in het nieuws. Ook deze, notabene zélf IT-dienstverlener, werd slachtoffer van een cyberaanval. Tijdens het weekend slaagden hackers erin om binnen te dringen in de systemen, voor zover nu bekend in elk geval in een gedeelde map.
Het incident geeft wel aan hoe complex en tegelijkertijd belangrijk beveiliging is. Bovendien, zo is te lezen in een artikel dat onlangs op Techzine werd gepubliceerd, verblijven hackers steeds langer ongezien in bedrijfsnetwerken. Dat lukt een hacker onder meer door op een slinkse manier in te loggen op Active Directory-serviceaccount, waardoor de inbraak vaak onder de radar van IT-teams blijft. Het artikel beschrijft: “hackers proberen zeker niet langer onopgemerkt te blijven omdat ze die tijd werkelijk nodig hebben. De gemiddelde tijd die een aanvaller nodig heeft om van de oorspronkelijke aanval naar andere hosts in de omgeving van het slachtoffer te gaan daalde opnieuw onder het vorige laagste punt ooit. Het gemiddelde komt nu te liggen op 79 minuten in 2023. Daarnaast werd de snelste break-out tijd van het jaar geregistreerd op slechts zeven minuten.”
Zó beveilig je optimaal tijdens je afwezigheid
Maar hoe voorkom je dit soort ongewenste praktijken? En hoe zorg je ervoor dat je, ook tijdens je vakantie, of andere vormen van afwezigheid, toch optimaal beveiligd bent én blijft? Gebruikmaken van de beschikbare platformen, zoals DataRely dat via het Acronis-platform biedt, is een goede start. Naast het feit dat de techniek geautomatiseerd zijn werk doet, wordt je ook ondersteund bij vragen én als het onverhoopt misgaat, dan ben je goed voorbereid om een en ander snel te herstellen.
Ook met een gerust hart op vakantie volgend jaar?
De vakantie is inmiddels voorbij. Dit is hét moment om het voor volgend jaar goed te regelen, mocht dit nog niet gebeurd zijn. Meer weten? Neem contact met ons op voor een helder advies dat je tot niets verplicht, onze specialisten adviseren je graag. Ook met een gerust hart op vakantie volgend jaar? We kijken uit naar je bericht.
Houd onze blogs in de gaten. We praten je elke maand bij over de belangrijkste ontwikkelingen in jouw IT-vakgebied. Eerder vragen? Bel met 085 006 303 6 of mail naar info@datarely.nl
Dit heb je al gemist:
Het is vijf óver twaalf: cyberprotection vergt 100% focus
Cyber- en databeveiliging vragen om onverdeelde aandacht
Cyberprotectie: dat doen jullie er toch ook niet zomaar even bij?
Hoe zeker weet jij dat jouw back-up écht doet wat je verwacht?
Ben je die waarschuwingen tegen cybercriminelen ook zo beu?
DataRely wordt eerste Benelux-partner van Perception Point in Israël