Hoe ik als ondernemer toch kan ontspannen tijdens mijn vakantie

Als medeoprichter en -eigenaar van DataRely, weet ik hoe uitdagend het kan zijn om als ondernemer vakantie te nemen. Toch is het essentieel om af en toe een stap terug te nemen en tijd voor jezelf en je gezin te maken. Vakantie kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en op te laden, mits je het goed aanpakt. Hier is hoe ik het doe. Heb je tips voor mij? Ik lees ze graag!  

Plan vooruit en stel prioriteiten 

Voorbereiding is alles. Voordat ik op vakantie ga, zorg ik ervoor dat alles binnen DataRely zo goed mogelijk geregeld is. Perfect wordt het natuurlijk nooit, maar een gedetailleerde planning van wat er moet gebeuren en wie welke taken overneemt, is wat mij betreft cruciaal. Ons team is goed op elkaar ingespeeld, en met Ronald als technisch directeur [link naar voorstelblog Ronald invoegen] weet ik dat alles in goede handen is. Dit geeft mij de rust om echt te kunnen genieten van mijn vakantie. 

Communiceer openlijk met je team 

Verder maak ik ruim van tevoren een planning: niet alleen in de periode vóór mijn vakantie begint, maar ook voor de dagen erna. Niets is zo vervelend als met een lijf vol stress op vakantie gaan omdat je werk nauwelijks af te krijgen was (ik spreek hier uit ervaring in het verleden 😉). Als ik terugkom, start ik, zeker die eerste dag, rustig op. Door mijn agenda niet meteen van A tot Z vol afspraken te plannen kan ik rustig mijn e-mail bijwerken en weer in het ritme komen. Daarmee houd ik mijn vakantiegevoel stukken langer vast.  

Maak gebruik van technologie 

Dankzij moderne technologieën zoals het DataRely platform, kan ik veel taken op afstand beheren. Projectbeheer- en communicatietools houden me verbonden, zodat ik op de hoogte blijf van belangrijke ontwikkelingen zonder fysiek aanwezig te zijn. Dit biedt een grote geruststelling.  

Vertrouw op je DataRely cyber protectie platform 

Onze robuuste oplossing voor databescherming en beschikbaarheid geeft niet alleen mij het vertrouwen dat alles goed gaat terwijl ik weg ben, maar ook onze klanten. Ons platform, gebaseerd op Acronis- én AvePoint technologie, synchroniseert meerdere keren per dag en biedt een veilige omgeving voor al onze data. Hierdoor kan ik met een gerust hart vakantie nemen, wetende dat onze data veilig is en ons bedrijf beschermd blijft tegen cyberdreigingen​​. Mijn tip? Probeer niet alleen voor je data, maar ook voor andere zaken zoveel mogelijk slimme (AI)technologie te gebruiken. Waarom moeilijk doen als het slim kan… 

Alle ballen in de lucht 

Als ondernemer houd ik, zo door het jaar heen, continu nogal wat ballen in de lucht. Maar tijdens mijn vakantie vind ik het essentieel om een stap terug te zetten. Ik ben immers ook vader, partner en zoon. Door afstand te nemen van mijn werk, kan ik me even volledig focussen op mijn gezin en mezelf. 

Houd een vinger aan de pols, maar laat los 

Veel ondernemers nemen zich voor om volledig offline te gaan, maar dat geeft mij geen comfort. Ik hou graag een vinger aan de pols door mijn e-mails te lezen, maar ik ben niet proactief tijdens mijn vakantie. Het is een balans tussen betrokken blijven en jezelf de ruimte geven om echt te ontspannen. Zoals gezegd: mijn gezin en ik staan in deze periode op de eerste plaats.  

Lees en ontspan 

Voor mij is vakantie bovendien een uitstekende gelegenheid om te lezen en nieuwe ideeën op te doen. Of het nu een spannende roman is of een informatief boek over mijn vakgebied, lezen kan voor mij zowel ontspannend als inspirerend zijn. Het helpt me om mijn gedachten te verzetten en biedt vaak nieuwe inzichten die ik weer kan toepassen wanneer ik terug ben op kantoor.  

Blijf actief  

Naast ontspanning is het voor mij belangrijk om actief te blijven. Zo heb ik eerder, samen met mijn oudste zoon Sam, de Alpe d’Huez beklommen. Dit is voor mij een manier om samen quality time door te brengen en te genieten van onze gedeelde passie voor fietsen. Daarnaast ben ik ook trainer bij zijn fietsclub, wat een mooie balans biedt tussen mijn drukke werkleven en mijn gezinsleven. Want werken is mooi en geeft energie, maar er zijn meer dingen in het leven dan dat wat mij betreft. En dat voel je vaak pas als je even uit dat werkritme stapt.  

Een ontspannen vakantie wérkt 

Het nemen van vakantie is, althans zoals ik het zie, cruciaal voor je welzijn als ondernemer of werknemer. Door vooruit te plannen, je team goed te informeren, technologie te gebruiken, kun je met een gerust hart genieten van je vrije tijd.  

Ik hoop dat deze tips je helpen om je vakantie zonder zorgen door te brengen. Neem de tijd om te ontspannen, laad jezelf op en geniet van de momenten met je dierbaren. Een fijne vakantie gewenst! 

Floris van Miert, medeoprichter en -eigenaar van DataRely 

Heb je vragen? Neem contact op

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
Hoe kunnen we je helpen?